(Ref.: www.youtube.com/watch?v=MifeuJ_iL1s)
Portugaliaban ketszer van tavasz: eloszor tavasszal, aztan
osszel ujra. Marmint ami a kertet illeti. Vagyis ketszer van vetesi-ultetesi
szezon, a kertesznek igy ket eselye van, hogy elegendo kajat termesszen
maganak, cserebe egesz evben folyamatosan melozhat vele. (Leszamitva a nyari
honapokat, amikor napkozben elviselhetetlen a meleg: olyankor irany a tengerpart
vagy a kerti viztarozo medence. Ez nem hangzik rosszul, majd meglatjuk.)
Az itteni kert nem tul nagy, es meg csak ket eve muvelik, de
mar igy is csomo minden megterem, nagyon valtozatos a hazi kinalat. Ezeket
esszuk a kertbol mostanaban: repa, edeskrumpli, krumpli, cekla (amik sajna eleg
satnyara sikeredtek), pasztinak, mindenfele salata (igen! friss fejessali, meg
pak soi, meg Swiss chard, amiknek szerintem magyarul nincs is nevuk, annyira
nem leteznek otthon), edeskomeny, paprika, zoldhagyma, zoldparadicsom (ami
sokkal inkabb hasonlit a paprikara, mint a paradicsomra), szolo, granatalma, meg
persze az osszes kotelezo fuszernoveny. Ma elultettem egy csomo kaposztapalantat,
valamikor a heten babot vetunk. Mar
erik a citrom, januar elejere beerik a narancs meg a mandarin, mar roskadoznak
a fak a sok gyumolcs alatt. (Nyam-nyam, varom mar az ujevet...) Ami mar leerett, annak egy resze lefagyasztva tolong a
melyhutoben, neha elokerul egy-egy zacsko:
paradicsom es tok tonnaszam, cukkini, gesztenye, sargabarack. A tobbi meg felfedezesre var.
Es van itt egy
specko gyumolcs, a dipspiro, amit nem nagyon tudok mihez hasonlitani, de
teljesen rakattantam. Nagy, narancssargas-pirosas, sima heju, belul pedig ledus
es mezedes, apro magjai vannak, es az egesz ugy, ahogy van, egyben eheto. Na en
ebbol altalaban kettot-harmat benyomok reggelire, amugy meg lekvart, fagyit es
turmixot csinalunk belole, tavaszra pedig elkeszul a dipspiro bor es palinka.
Tuti cucc. A dipspiro fa bajos tulajdonsaga, hogy az “elsargult” (valojaban
csodaszep piros-rozsaszin) leveleit a gyumolcseresi idoszakban lehullajtja, es
utana ott all a fa levelek nelkul, tele ezekkel a szines gombokkel - mint valami egzotikus karacsonyfa. Ebbol
harom is van a kertben, naplementekor szoktam oket nezegetni.
A kert egyebkent
permakulturas es bio muvelesu, szoval novenyvedoszereket csak a bolti almaval
eszunk. A kertet es az eveszetet egyarant nagy elvezettel muveljuk.
Nincsenek megjegyzések:
Megjegyzés küldése