2012. november 28., szerda

E’ itt a kert!



(Ref.: https://www.youtube.com/watch?v=MifeuJ_iL1s)

Portugaliaban ketszer van tavasz: eloszor tavasszal, aztan osszel ujra. Marmint ami a kertet illeti. Vagyis ketszer van vetesi-ultetesi szezon, a kertesznek igy ket eselye van, hogy elegendo kajat termesszen maganak, cserebe egesz evben folyamatosan melozhat vele. (Leszamitva a nyari honapokat, amikor napkozben elviselhetetlen a meleg: olyankor irany a tengerpart vagy a kerti viztarozo medence. Ez nem hangzik rosszul, majd meglatjuk.)
Az itteni kert nem tul nagy, es meg csak ket eve muvelik, de mar igy is csomo minden megterem, nagyon valtozatos a hazi kinalat. Ezeket esszuk a kertbol mostanaban: repa, edeskrumpli, krumpli, cekla (amik sajna eleg satnyara sikeredtek), pasztinak, mindenfele salata (igen! friss fejessali, meg pak soi, meg Swiss chard, amiknek szerintem magyarul nincs is nevuk, annyira nem leteznek otthon), edeskomeny, paprika, zoldhagyma, zoldparadicsom (ami sokkal inkabb hasonlit a paprikara, mint a paradicsomra), szolo, granatalma, meg persze az osszes kotelezo fuszernoveny. Ma elultettem egy csomo kaposztapalantat, valamikor a heten babot vetunk. Mar erik a citrom, januar elejere beerik a narancs meg a mandarin, mar roskadoznak a fak a sok gyumolcs alatt. Nyam-nyam, varom mar az ujevet... 

Es van itt egy specko gyumolcs, a dipspiro, amit nem nagyon tudok mihez hasonlitani, de teljesen rakattantam. Nagy, narancssargas-pirosas, sima heju, belul pedig ledus es mezedes, apro magjai vannak, es az egesz ugy, ahogy van, egyben eheto. Na en ebbol altalaban kettot-harmat benyomok reggelire, amugy meg lekvart, fagyit es turmixot csinalunk belole, tavaszra pedig elkeszul a dipspiro bor es palinka. Tuti cucc. A dipspiro fa bajos tulajdonsaga, hogy az “elsargult” (valojaban csodaszep piros-rozsaszin) leveleit a gyumolcseresi idoszakban lehullajtja, es utana ott all a fa levelek nelkul, tele ezekkel a szines gombokkel -  mint valami egzotikus karacsonyfa. Ebbol harom is van a kertben, naplementekor szoktam oket nezegetni.
Ami mar leerett, annak egy resze lefagyasztva tolong a melyhutoben, neha elokerul egy-egy zacsko:  paradicsom es tok tonnaszam, cukkini, gesztenye, sargabarack.  A tobbi meg felfedezesre var. A kert egyebkent permakulturas es bio muvelesu, szoval novenyvedoszereket csak a bolti almaval eszunk.  
A kertet es az eveszetet egyarant nagy elvezettel muveljuk.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése